Microsoft onthult PS5 Slim en suggereert toekomstige Playstation-aankondigingen in lopende rechtszaak

Jan
Jan
4 Min Read

De overnameplannen van Activision Blizzard door Microsoft hebben geleid tot ontevredenheid bij verschillende partijen, waaronder Sony, de uitgever van de populaire Call of Duty-franchise. De resulterende rechtszaak heeft afgelopen week al voor veel ophef gezorgd. Opvallend genoeg dacht Sony vertrouwelijke informatie in een document te hebben verduisterd, maar bij het scannen bleek dat de zwarte stift doorzichtig was. Hierdoor waren details leesbaar, zoals de winstmarges die Sony deelt met uitgevers, de inkomsten van Call of Duty en zelfs de ontwikkelingskosten van bepaalde games.

Microsoft maakt het echter nog bonter. Normaal gesproken brengt Sony ongeveer drie jaar na de release van een console een ‘Slim’-versie uit, en het lijkt erop dat de Playstation 5 geen uitzondering zal zijn. Maar tot ieders verbazing was het niet Sony zelf die deze aankondiging deed, maar Microsoft. In documenten die zijn vrijgegeven tijdens de rechtszaak onthulde het Amerikaanse bedrijf dat het verwacht dat Sony “later dit jaar” een PS5 Slim zal uitbrengen, inclusief een vermoedelijke prijs van $399. Dit is dezelfde prijs als de huidige PS5 Digital Edition in de Verenigde Staten, terwijl de versie met een disc-drive momenteel $499 kost. In Nederland liggen de prijzen respectievelijk op €449 en €549.

Maar dat is niet het enige wat Microsoft heeft onthuld. De documenten suggereren ook dat Sony later dit jaar naar verwachting een handheld-versie van de Playstation 5 zal uitbrengen, met een prijs van minder dan $300. Dit verwijst hoogstwaarschijnlijk naar de recent aangekondigde Playstation Q, waarvan de prijs tot nu toe onbekend was. Opnieuw blijkt Microsoft indirect betrokken te zijn bij grote Playstation-aankondigingen.

Naast de PS5 Slim en de Playstation Q noemt Microsoft zelfs de mogelijkheid van een PS5 Pro, zij het in minder concrete bewoordingen: “Sony zal naar verwachting in de toekomst meer gedifferentieerde Pro- en Slim-modellen uitbrengen.” Hoewel dit slechts een voorspelling is die door iedereen gedaan kan worden, draagt het bij aan de argumentatie van Microsoft in de rechtszaak.

De grote vraag is waarom Microsoft deze informatie heeft “gelekt”. Het technologiebedrijf gebruikt de vermoedelijke release van de PS5 Slim en de bijbehorende prijs specifiek als argument in de lopende rechtszaak. Microsoft is het niet eens met de argumentatie van de Amerikaanse waakhond FTC, die stelt dat Sony en Microsoft zich in een tweestrijd bevinden “omdat beide consoles tegen vergelijkbare prijzen worden aangeboden”.

Microsoft weerlegt dit beeld en betoogt in de vrijgegeven documenten dat de analyse van de FTC “alleen rekening houdt met de high-end modellen van Xbox (Series X) en PlayStation (standaard editie), waardoor de differentiatie binnen de Xbox-consolelijnen wordt genegeerd”. Het bedrijf wijst erop dat de Series S en de Nintendo Switch dezelfde prijs hebben, en dat hun budgetmodel vijftig dollar goedkoper is dan een Switch OLED. Hiermee stelt Microsoft dat er sprake is van een race met drie spelers, niet twee.

Met de vermelding van de PS5 Slim en de Playstation Q probeert Microsoft het argument te versterken dat ook Nintendo een rol speelt in dezelfde markt. De rechtszaak, die de relatie tussen Sony en Microsoft duidelijk op scherp zet, nadert mogelijk deze maand nog zijn einde. Microsoft heeft erop aangedrongen dat er voor de deadline van 18 juli een beslissing wordt genomen over de overname, en er kan volgende week al een uitspraak komen. Bijna anderhalf jaar is verstreken sinds de aankondiging van de overname van Activision Blizzard in januari 2022, en de FTC spande in december vorig jaar een rechtszaak aan om de deal tegen te houden

Share This Article
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *